FONAMENTS DE LES ARTS
La dansa
Títol: La Dansa
Autor: Henry Matisse
Cronologia: 1909
Estil: Fauvista
Tècnica: Oli sobre tela
Tamany: 260 x 390
Ubicació: Museu d’Art Modern de Nova York
DESCRIPCIÓ FORMAL:
Es poden veure cinc figures nues de color ataronjat agafades de les mans en rotllana i sobre un fons blau i un terra verd. Aquestes figures estan disposades equilibradament i omplen tot el quadre amb una proporció que dóna la sensació de monumentalitat. Aquesta sensació es reforça per les dues figures de més al fons, ja que aquestes gairebé són tallades i sembla que s’estiguin ajupint per no ser-ho com si no cabessin dins del llenç.
L'obra és dins del fauvisme, que es caracteritza per la utilització de la color de manera violenta i contrastant, amb tints saturats i oposats que xoquen entre si; en aquest cas trobem el taronja de les figures que destaca molt amb els colors freds del fons tot amb una il·luminació homogènia. El fauvisme va sempre lligat a la figuració però sense pretensions naturalistes, tant la forma com el color produeixen deformacions amb finalitat expressiva. Aquesta deformació, la disposició de les figures i la seva posició aporten un gran dinamisme al l’obra, el qual s’accentua més amb la utilització de corbes en diferents sentits en tot el quadre, fins i tot al terra, que produeixen una direccionalitat centrífuga.
TEMÀTICA:
El ball per Matisse personifica el ritme i l'alegria de viure. Aquest sentiment que es crea d'unió, protecció, força i de connexió amb un món intern, espiritual i màgic, està relacionat en aquestes primeres representacions de l’art amb la idea de grup. Henri Matisse estava realment fascinat amb el concepte de l'art primitiu.
Matisse va escollir els colors blaus de el fons per a representar el cel, el taronja i el marró per les figures i el verd que és la natura. Els colors calents s'associen a la vida, l'alegria i a vitalitat; mentre que els tons freds transmeten sensacions de tranquil·litat, melancolia i fins i tot tristesa així Matisse fa asociar uns colors amb unes sensacions.