top of page

Església del sagrat cor de vistabella

Títol: Església del Sagrat Cor de Vistabella

Autor: Josep Maria Jujol i Gibert

Cronologia: 1923-1924

Estil: Modernisme

Materials: Pedra, maó de cara vista i ferro forjat

Ubicació: La Secuita, Tarragonès

Vistabella_Jujol_esglSagratCor_IPA-12368

Considerada una de les obres mestres de l'arquitecte modernista Josep Maria Jujol, l'església del Sagrat Cor de Vistabella és un exemple clar d'ecologia aplicada a la construcció. Jujol, fascinat per l'entorn natural i les seves possibilitats, va utilitzar per a l'edificació del temple materials bàsics.

 

Va ser un encàrrec dels veïns del mateix poble amb la finalitat que el nucli de Vistabella disposés d'església parroquial pròpia. L'obra va ser construïda pels mateixos habitants del poble i es va inaugurar l'any 1923. Les pintures de l'absis varen ser destruïdes durant la Guerra Civil Espanyola i tornades a pintar per la filla de Jujol.

 

L’església del Sagrat Cor és de planta quadrada; sobre seu reposa una volta de creueria composta per arcs en forma de paràbola. La cúpula és hexagonal, i a sobre d'ella s'erigeix un espectacular campanar triangular. Per crear la decoració de l'interior, va fer servir tècniques com l'estuc, l'esgrafiat i l'obra vista, de manera que l'ornamentació acompanyés en originalitat l'estructura de l'edifici. 

Va ser projectada i construïda com una única nau de planta quadrada centrada en l'eix diagonal est-oest on s'ubica a un extrem l'altar i en l'altre, el porxo d'entrada. Els murs són de maçoneria de pedra coberta amb volta catalana suportada per una creueria de dos arcs parabòlics de maó de gran alçada que es recolzen en els murs exteriors i en una estructura de pilars també d'obra. Aquesta estructura central es complementa amb les voltes secundàries perimetrals.

El mobiliari i els complements també es van fer amb materials senzills i reaprofitats, això fa d'aquest edifici una obra singular i entenedora de la seva concepció de comunió de l'art amb el seu entorn natural. Dit amb unes altres paraules, una arquitectura totalment econòmica".

 

L'església està fortament afectada per un problema d'humitats. El 2009, quan es va reurbanitzar la plaça que envolta l'església, van incrementar el nombre de filtracions d'aigua al mur, tot afectant greument les pintures murals, realitzades al tremp sobre estuc de guix. El febrer de 2013 es va fer públic que els serveis territorials de la Generalitat de Catalunya han redactat una proposta d'intervenció que consisteix a intervenir el subsòl de la plaça, tot fent una separació de 40 cm entre l'església i el seu entorn, per evitar les filtracions.

bottom of page