top of page

El còmic en català és aquell en què els texts estan escrits en aquesta llengua. Els antecedents del còmic en català, es troben a les Auques i els Goigs. Però fou a les revistes satíriques de finals del segle XVIII, on es pot trobar les primeres historietes il·lustrades, per dibuixants del moment.

Una auca és una història pictòrica pròpia de la cultura catalana que sol representar un esdeveniment històric, una biografia, una llegenda, una institució, o altres temes. A vegades de manera humorística o satírica. Tradicionalment consisteix en 48 imatges encasellades en vinyetes, cada una de les quals va acompanyada per versos de dues línies al peu de cada vinyeta fent un rodolí.

Els goigs són composicions poètiques, de caràcter popular, que es canten a la Mare de Déu, a Crist o als sants. Es canten col·lectivament, en el marc d'un acte religiós de cert relleu, com ara una missa de festa major, un aplec, una processó... La seva finalitat consisteix a donar gràcies pels béns rebuts, o bé com a pregària per demanar la salut física o espiritual de la comunitat.

220px-Auca_de_Montserrat.jpg
220px-Goigs_de_Sant_Pere_Màrtir.jpg

No és fins a principis del Segle XX, que la premsa infantil fa el pas d'inserir el llenguatge del còmic, a les seves pàgines.

En Patufet, que es va publicar per primera vegada l'any 1904, fou la primera que es va decidir a incloure continguts d'entreteniment, per les estones de lleure d'aquests infants. En Patufet va tenir una molt bona acollida pel públic. Aquest hi va veure un mitjà d'apropar la llengua catalana als infants, al mateix temps que els donava a conèixer el fet de la realitat catalana d'una manera divertida.

220px-En_Patufet.jpg

Acabada la Guerra Civil espanyola, i després de la posterior persecució del català, la publicació de còmics amb llengua catalana no es va reprendre fins al 1956. En aquest any, l'editorial Hispano Americana de Ediciones, que als anys trenta havia introduït i publicat còmic nord-americà (amb castellà), va editar Els Infants. En els continguts hi havia molt poca historieta il·lustrada.

El setembre de 1951 s'inicia la publicació de la revista infantil anomenada L'Infantil; als inicis la va publicar el seminari de Solsona, amb l'aprovació del bisbe Vicent Enrique i Tarancón. El seu primer director va ser el mossèn Climent Forner. Aquesta petita revista tan sols es distribuïa bàsicament dins el bisbat de Solsona. L'any 1964, en la segona època de la revista i ja publicada des de Barcelona, amplia el format i el nombre de pàgines i comença a encabir-hi historietes

L'any 1961, es va publicar per primera vegada, la revista Cavall Fort, amb la intenció d'apropar la lectura en català a les noves generacions. Tant a Tretzevents, com a Cavall Fort, predominaven les historietes de còmic, i totes dues publicacions varen tenir una molt bona acollida entre els lectors. Un dels continguts d'aquestes publicacions era el còmic francobelga; fou així com abans que personatges com Lucky Luke, Els barrufets, Espirú i Fantàstic, Sergi Grapes o Philémon, fossin coneguts i promocionats a nivell mundial, aquests ja parlaven català. 

En 1992, aprofitant l'èxit de la sèrie de televisió, Planeta de Agostini va llençar el manga de Bola de Drac publicat entit de lectura occidental, del qual es van arribar a publicar 100.000 exemplars.

L'any 2011 es publica el primer llibre dedicat íntegrament a l'estudi del còmic en català.

Dibuixants de còmic en català:

Ot-històries.jpg

Dibuixant: Picanyol

Personatge: Ot el bruixot

Publicació: Cavall Fort

Any: 1971

bookatto_cavall_fort_1.jpg

Dibuixant: Jordi Pineda Bono

Personatge: Quina Trepa!

Publicació: Cavall Fort

Any: 1961

46531401_23025924.jpg

Dibuixant: Quim Bou

Personatge: Orn

Publicació: Amb Àlbums

Any: 2007

verkami_883ad592cff53a694aa92e6cfbd25030

Dibuixant: Carles Roman

Personatge: Drac Català

Publicació: Quadern (còmic book)

Any: 2000-2003

bottom of page